Nic Balthazar

Nic Balthazar werd geboren in 1964 als zoon van de gewezen Oost-Vlaamse gouverneur Herman Balthazar. Hij genoot zijn middelbare school aan het Koninklijk Atheneum Voskenslaan in Gent, zijn geboortestad. Later studeerde hij Germaanse talen aan de universiteit van Gent, met als specialisatie Nederlands en Zweeds.

Hij werd vooral bekend van cultuurprogramma’s als ‘Memphis’, ‘Ziggurat’, ‘Open doek’, ‘Mollen en kruisen’ of ‘Leuven Centraal’. In ‘Dood doet leven’ presenteerde hij biografische overzichten en interviews van bekende kunstenaars in de vorm van een in memoriam en ‘laatste gesprek’. Op de radio verzorgde hij op Radio 1 en Studio Brussel de filminformatie, en presenteerde hij praatprogramma’s als ‘Levende Lijven.’ Hij is echter het bekendst van zijn filmprogramma ‘Filmfan’ op Canvas, waar hij films inleidt en van het reisprogramma ‘Vlaanderen Vakantieland‘ waarvoor hij reportages maakte in binnen- en buitenland.

Als student schreef hij al theaterrecensies voor de krant De Morgen. Naast columns en artikels voor verschillende dag- en weekbladen schreef Nic Balthazar ook de jeugdroman Niets was alles wat hij zei, die hij later bewerkte en regisseerde voor een theaterstuk, ‘Niets’, gespeeld door Roel Vanderstukken.

In 2006 regisseerde hij een film die gebaseerd was op het verhaal van ‘Niets’. Deze film heet Ben X en kwam uit in september 2007. Het verhaal gaat over een autistische jongen die moeilijk door het leven gaat. De film “Ben X” won op het 31e Festival des films du monde de Montréal de ‘Grand Prix des Amériques’, de publieksprijs en de prijs van de oecumenische jury

In 2013 kreeg hij de Someone to Watch Award, een prijs voor een rijzende ster, op het Amerikaanse Cleveland International Film Festival.[2]

In april 2011 startte Nic Balthazar met de opnames van de film Tot Altijd. Deze prent is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mario Verstraete, een MS-patiënt die in 2002 hevig pleitte voor euthanasiewetgeving in België en er uiteindelijk ook als eerste Belg gebruik van maakte. Het was tevens een persoonlijke vriend van hem en vooral zijn broer Tom Balthazar[1] Tot Altijd kwam in België uit op 25 januari 2012.

Naast zijn televisie- en filmcarrière staat Nic Balthazar ook bekend om zijn betrokkenheid met het milieu.

Comments are closed.