TARHAN

Ex Orient Deluxe

Foto: Jakob Rosseel

Met:

(Klik om de biografie te zien)

Bruno De Groote – gitaar

Frederik Van den Berghe – bas

Matthias Debusschere – drums

Melike Tarhan – vocalen

Gasten:

Mehmet Polat – oud

Vardan Hovanissian –  doudouk & klarinet

Mahabub Khan – tweede stem, harmonium, sitar

Didier Likeng – tweede stem

(TARHAN is een Belgische band)


De groep TARHAN is geboren uit een van die toeval-of-niet-ontmoetingen. Waar de Gentse Feesten al niet goed voor zijn… Melike Tarhan, Vlaamse zangeres met Turkse roots, ontmoette er gitarist Bruno de Groote tijdens een gelegenheidssamenwerking. Ze musiceerden samen tijdens “Ox-femmes”, een project ten voordele van sterke vrouwen overal ter wereld.

De twee raakten aan de muzikale babbel. Een artistiek en inhoudelijk vonkje sprong op. Melike was klaar om iets nieuws te beginnen. Bruno wilde net wat minder projecten. De nieuwsgierigheid was toch te groot, en het vonkje werd voor hij het wist een knappend vuur. Nog twee rasmuzikanten kwamen in Bruno’s kielzog brandhout leveren: Matthias Debusschere en Frederik Van den Berghe. TARHAN was een feit.

Koen Keppens

Photo: Koen Keppens

TARHAN is het eerste Engelstalige project van singer-songwriter Melike. Voorheen speelde ze met de fusion van Oost en West in Turkstalige projecten (Macar, Longdistance, Harmonia Mundi; Zumurrude, Homerecords.be) en blijft ze dit ook doen in Inn of love, de CD die in oktober 2014 bij het label Homerecords.be uitgekomen is, en in Turkije bij KALAN müzik, waar de jazz zijn intrede doet… . Een groeiproces van respect voor traditie, over voorzichtig tot gewaagd experiment.
Aan TARHAN ging een periode van herbronnen vooraf, waarin Melike op zoek ging naar de essentie van haar eigen rootsy sound. Naar de onderwerpen waarover ze wilde zingen. Dat laatste werd haar snel duidelijk: dingen die haar na aan het hart lagen. De grote waarheden die doorklinken in de kleine d(r)aden van het persoonlijke. De lyrics zijn ontstaan na nachtenlang praten, filosoferen en schrijven samen met Petra Doom.

Koen Keppens

Photo: Koen Keppens

TARHAN is dus het resultaat van ontmoetingen. Tussen Oost en West. Tussen mensen die geraakt werden door elkaar. Een kruisbestuiving van Melike’s muzikale ontdekkingen en persoonlijke inzichten enerzijds en de artistieke inbreng van haar muzikanten anderzijds. De sound laat zich het best beschrijven als etno-pop: Westerse muziek met Oosterse franje en gekke gasten.
De melodieën zijn licht verteerbaar, de onderwerpen van de songs pakken al eens iets heaviers bij de kop. Melike zingt niet alleen over de rozendoorns en maanziekte van de liefde, maar ook over onbegrip tussen mensen. Het onvermogen om bruggen te slaan. Gevangen zitten: in jezelf, in een traditie, in angst voor het onbekende. Elk nummer is een speels muzikaal verhaal met scherpe randjes: de songs willen aanzetten tot dansen en dan tot nadenken. Of omgekeerd.

 

Video:

Audio:

Comments are closed.