Melike Tarhan – BARABAR

‘Samen’, dat is het centrale idee van Melike Tarhans nieuwe project Barabar.

De Turks-Vlaamse zangeres kwam via verschillende muzikale experimenten en omzwervingen steeds dichter bij haar buikgevoel. Ze vond een wereld waarin muziek verbondenheid betekent. Samenkomen van verschillende kanten, samen genieten, samen deel zijn van de muziek: luisteren met hart en ziel en lijf, met stem en handen.
Samen met een baglama (Turkse langhalsluit), een gitaar, bas en percussie brengt ze muziek die eerst en vooral raakt. Liederen over geliefden die naar elkaar smachten, opzwepende ritmes, en de inspirerende songs van mensen die een berg moeten beklimmen maar niet opgeven.


Barabar is het Oost-Turkse woord voor samen. In Vlaamse oren klinkt het als iets dat met een cafeetje te maken heeft. Dat is niet eens zo gek. Na reeksen optredens en concerten in grote zalen was het in een typische kleine türkü bar in Istanboel dat Melike haar wortels terugvond. De muziek van haar kindertijd bleek daar nog springlevend: traditionals die iedereen kent, begeleid door geklap en meegezongen refreinen.

Melike raakte geïnspireerd door die vanzelfsprekende gezamenlijke beleving. Ze putte uit de overvloed aan bronmateriaal en stak die in een nieuw, eigen jasje. Met respect voor authenticiteit. Maar tegelijk met alle onbekommerdheid van iemand die is opgegroeid met traditionals: die zijn niet alleen voor maar vooral van de mensen. Ze leven en blijven leven doordat ze telkens een nieuwe stem krijgen.

Samen is een actueel begrip. Onze samenleving wordt langzaam maar zeker een langs-elkaar-heen-leving. We denken zo snel in hokjes: hij of zij, allochtoon of autochtoon, werk of vrije tijd, links of rechts, recht of onrecht. In haar vluchtelingenwerk merkte Melike dat er ook een andere onderstroom is: samenkomst. Mensen leren kennen die al tien jaar achter de hoek wonen, terwijl je vijftig kilometer verder vrijwilligerswerk doet. Doorwerken tot middenin de nacht, omdat er niet genoeg handen zijn, maar je nu eenmaal een team bent, en doorzet. Samen.

CREDITS

Gitaar, arrangementen:
Hendrik Braeckman
Basgitaar, contrabas :
Henk de Laat
Baglama :
Ferhat Elma
Percussie:
Francois Taillefer
Zang:
Melike Tarhan

Comments are closed.