moorsmagazine.com

door Holly Moors

Tri a tolia is een trio dat bestaat uit Melike Turhan, die met haar Turkse stemgeluid en haar composities een groot deel van de sound van het trio bepaalt, Osama Abdulrasol, die de qanun bespeelt (een soort citer of kleine harp), ook componeert en arrangeert, en Lode Vercampt, cellist en arrangeur. Aan die samenstelling kun je al zien dat je hier een bijzonder trio te horen krijgt. Multiculturele volksmuziek van deze tijd.

Bijzondere muziek, met een smeulende passie gemaakt, traditioneel, maar ook jazzy, met onverwachte wendingen. Spannende muziek. Mooie muziek ook. Wereldfusie, maar wel fusie die dicht bij Turkije blijft. Overigens komt Abdulrasol uit Irak, en hoor je dankzij hem ook Arabische klanken. Lode Vercampt is de Belg die laat horen dat muziek ook echt universeel is, en die de Turkse en Iraakse traditie hier net even dat tikje de westerse kant op geeft om het voor onze oren ook aangenaam te maken allemaal. Hij weet niet alleen lyrische klanken aan zijn cello te ontfutselen, hij gebruikt hem regelmatig ook tokkelend als bas. Samen weten ze een ongekend mooi, vol geluid te creëren. Intiem en dromerig, losjes gebaseerd op de verhalen uit duizendenéénnacht.

Het is ook een album met subtiele verrassingen geworden, waarin bijvoorbeeld cello en qanun een fraai duet aangaan. Dat levert bij vlagen echt adembenemend mooie muziek op. Wel muziek waar je de tijd en de rust voor moet nemen, zodat je je rustig kunt laten meevoeren.

Bookmark the permalink.

Comments are closed.