Folkroddels

door Antoine Légat

MELIKE met John SNAUWAERT, Hendrik BRAECKMAN en François TAILLEFER en ‘INN OF LOVE’ in de Handelsbeurs in Gent op 15 februari (11;00) en Arscene in Hansbeke op zaterdag 7 maart.

Na de concerten in Warschau en Krakau van januari komen Melike en haar kompanen weer afgezakt naar thuisbasis Gent. Op korte termijn krijgt u twee kansen om deze confrontatie van ‘Turks’ en ‘jazz’ te beleven: een matinee in de Gentse Handelsbeurs op zondag 15 februari en een avondconcert in Arscene te Hansbeke op zaterdag 7 maart. We zijn tegenwoordig de kruisbestuivingen gewend geraakt, maar dit is toch wel een buitenbeentje, zoals de bijbehorende cd ‘Inn Of Love’ laat horen. We hebben een blauw vermoeden dat de vier hoofdrolspelers een belletje doen rinkelen, maar toch deze introductie.

Melike Tarhan kreeg Turkse klassieke muziek met de paplepel binnen, maar volgde ook klassieke zang. Ze raakte gefascineerd door Turkse volksmuziek, die ze tot in Berlijn ging bestuderen. Ze volgde experimentele zang bij de bekende Claudia Herr en ze studeerde er gelijktijdig Germanistiek aan de Humboldt-Universiteit. Terug in Gent behaalde ze het diploma licentiate in de Germaanse Talen aan de Universiteit van Gent en volgde ze lessen klassieke zang bij Mireille Capelle. Ze legde sindsdien een boeiend parcours af waarin ze het experiment niet schuwde: zo was ze lid van Olla Vogala, werkte ze met Het Muziek LOD (Dick van der Harst), had ze haar eigen formatie Melike, was ze de stem van trio Tri A Tolia (met Osama Abdulrasol en Lode Vercampt) en bij Dirk Brossé, zong ze bij Ex Oriente Lux (Bruno De Groote), presenteerde ze op Klara… en dat is nog maar een kleine selectie.

Daartussenin weet Melike regelmatig te verrassen. We herinneren ons een fraai concert in De Vieze Gasten met de in Parijs wonende Amerikaanse singer-songwriter Gabriela Arnon, in oktober 2013, naar aanleiding van haar door HT Roberts geproduceerde cd ‘Pyramid Lake’, optreden waarin Melike haar aandeel had en de aanwezigen in vervoering bracht met schitterende oriëntale liederen, naar we geloven, eigen composities. Geen wonder dat ze een nieuwe uitdaging aanging, toen die zich aandiende: de confrontatie van haar culturele leefwereld met jazz. Toeval kan je natuurlijk altijd ook uitlokken… Ze was aanwezig op een concert van jazzsaxofonist John Snauwaert en band, die Turkse traditionals met een melodische vrijheid leunend tegen jazz brachten, een invalshoek die trouwens school maakt: het eveneens Gentse Nathan Daems’ Karsilama Quintet zit op een gelijkaardige koers.

Melike voegde niet alleen een stem toe aan het recept, ze bracht ook haar persoonlijkheid in en haar passie voor de Turkse muziek in. Het resultaat was ‘Inn Of Love’, een nieuwe parel aan de al rijke kroon. Topmuzikanten John Snauwaert (sax), Hendrik Braeckman (gitaar), en Francois Taillefer (percussie) zijn de ideale reisgezellen in deze ontdekkingsreis doorheen Turkse wiegeliederen, mystieke Sufi verzen (Yunus Emre, Eşrefoğlu Abdullah Rûmî), vroeg 20ste-eeuwse gezangen van Halis Erenoglu en Kenan Rifai Büyükaksoy, composities van groepsleden (waarbij een drietal teksten van Melike) plus een merkwaardige herwerking en hertaling ‘Black Narcissus’ (‘Hayal Gibi’) van jazzcoryfee Joe Henderson, die aantoont dat er ook in die richting grote mogelijkheden bestaan voor dit kwartet.

Wie Melike, John, Hendrik en François al aan het werk zag, kan niet anders dan besluiten dat deze combinatie live vonken moet geven, de vonken van de liefde die Melike zelf  de rode draad noemt doorheen het hele project…

Antoine Légat (met dank aan de Handelsbeurs, Arscene en Folkcorner Den Appel)

Praktische info: -Melike in de Foyer van de Handelsbeurs op de Kouter te Gent in de reeks Foyer Matinee op zondag 15 februari 2015 tussen 11 en 12 uur (www.handelsbeurs.be)

-Melike in Arscene, Reibroekstraat te Hansbeke op zaterdag 7 maart; deuren om 19.19, concert om 20.20 (www.arscene.be)

Bookmark the permalink.

Comments are closed.